جشنواره فیلم ونیز یا جشنواره بینالمللی فیلم ونیز (به ایتالیایی: Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia) یک جشنواره فیلم سالانه است که در ونیز ایتالیا برگزار میشود. این جشنواره در کنار جشنواره فیلم کن (CANNES FILM FESTIVAL) واقع در شهر کن در فرانسه، جشنواره بینالمللی فیلم برلین (Berlin International Film Festival) در آلمان، جشنواره بین المللی فیلم تورنتو (Toronto International Film Festival) در کانادا و جشنواره فیلم ساندنس ( Sundance Film Festival) در ایالات متحده یکی از جشنواره های بزرگ فیلم در جهان محسوب می شود.
این جشنواره به طور رسمی توسط FIAPF (Federazione Internazionale delle Associazioni dei Produttori di Film) دبیر کل اتحادیه جهانی تهیه کنندگان به رسمیت شناخته شده است.
پوستر جشنواره ونیز سال 2022
"فهرست مطالب"
جشنواره فیلم ونیز 2022
هفتاد و نهمین دوره این رویداد مهم در تاریخ ۳۱ آگوست تا ۱۰ سپتامبر (9 الی 19 شهریور) برگزار می شود که حدود 22 فیلم بلند در این بخش به رقابت خواهند پرداخت. لازم به ذکر است، جشنواره امسال نودمین سالگرد افتتاحش را هم جشن میگیرد.
فستیوال فیلم ونیز 2021 کی و کجا برگزار شد؟
در سال گذشته، جشنواره 2021 از 1 تا 11 سپتامبر در ونیز لیدو، جزیرهای کوچک در مجاورت ونیز برگزار شد.
هدف جشنواره ونیز چیست؟
هدف جشنواره تلاش در راستای افزایش آگاهی و توسعه سینمای جهانی درجنبه های مختلف: هنر، سرگرمی و صنعت در فضایی آزادانه وگفتگو محور است. در بخش ها و برنامه های مختلف این رویداد مهم، بخشی مختص بازسازی آثار کلاسیک سینما به منظور درک بهتر تاریخ سینمای جهان و به نفع مخاطبین جوان است.
هیات داوران جشنواره ونیز ۲۰۲۲
جولیان مور(Julianne Moore) بازیگر آمریکایی به عنوان رئیس هیات داوران هفتاد و نهمین دوره جشنواره ونیز انتخاب شد.
Julianne Moore
اعضای هیات داوران را چهرههایی چون لیلا حاتمی و کازوئو ایشیورو (Kazuo Ishiguro) نویسنده برنده نوبل ادبیات، آدری دیوان که سال پیش جایزه شیر طلایی جشنواره ونیز را برای فیلم «رویداد» برده است، لئوناردو دی کاسترانزا کارگردان ایتالیایی فیلم «قفس درون»، مایانو کوهن کارگردان آرژانتینی و رودریگو سوروگوئین تهیه کننده فیلم «مادر» تشکیل میدهند.
Kazuo Ishiguro
لیلا حاتمی هم که سابقه حضور در هیات داوران جشنواره کن ۲۰۱۴ را دارد، داوری این دوره را بر عهده دارد. وی جایزه خرس نقرهای بهترین بازیگر زن جشنواره برلین را برای فیلم «جدایی» ساخته اصغر فرهادی دریافت کرده است.
Lila Hatami
همچنین لازم به ذکر است، دبیر فعلی جشنواره ونیز، آلبرتو باربرا (Alberto Barbera) است که از ۲۷ دسامبر ۲۰۱۱ کارش را شروع کرده است و ۲۷ اکتبر ۲۰۲۰ برای یک دوره چهارساله دیگر تا سال ۲۰۲۴ انتخاب شده است.
Alberto Barbera
حضور چهار فیلم ایرانی در فستیوال ونیز 2022:
به گزارش سینما دیلی آثار حاضر در هفتاد و نهمین جشنواره فیلم ونیز، با حضور چهار فیلم ایرانی اعلام شد. همچنین در بخش کالج سینما فیلم بانو به کارگردانی تهمینه رافائلا فیلمساز آذربایجانی به تهیه کنندگی کتایون شهابی حضور دارد.
فیلم «جنگ جهانی سوم» به به نویسندگی و کارگردانی هومن سیدی و بازی محسن تنابنده در بخش افق های جشنواره امسال حضور دارد.
فیلم «بی رویا» به نویسندگی و کارگردانی آرین وزیردفتری و بازی طناز طباطبایی در بخش «افقهای اضافه» به نمایش درمیآید. همچنین لازم به ذکر است،WHITE NOISE ساخته نوآه بامباک (Noah Baumbach) ، فیلم افتتاحیه این جشنواره خواهد بود.
آثار بخش مسابقه به شرح زیر است:
1) THE WHALE ساخته دارن آرنوفسکی (Darren Aronofsky)
2) lI SIGNORE DELLE FORMICHE ساخته جیانی آملیو (Gianni Amelio)
3) L’ IMMENSITA ساخته امائول کریالسا (Emanuele Crialese)
4)SAINT OMER ساخته آلیس دیاپ (Alice Diop)
5) TAR ساخته تاد فیلد (Todd Field)
6) BLONDE ساخته آندرو دومینیک (Andrew Dominik)
7)LOVE LIFE ساخته کوجی فوکادا (Koji Fukada)
8)BARDO ساخته آلخاندرو ایناریتو (Alejandro González Iñárritu)
9)ATHENA ساخته رومن گاوراس(Romain Gavras)
10) BONE AND ALL ساخته لوکا گوادانینو (Luca Guadagnino)
11) THE ETERNAL DAUGHTER ساخته جوهانا هاگ (Joanna Hogg)
12) BEYOND THE WALL (شب داخلی دیوار) ساخته وحید جلیلوند (Vahid Jalilvand) – با بازی نوید محمدزاده در نقش یک نابینا
13) THE BANSHEES OF INSHERIN ساخته مارتین مک دونا (Martin McDonagh)
14) ARGANITA 1985 ساخته ساتیاگو میتره (Santiago Mitre)
15) CHIARA ساخته سوزانا نیکارلی (Susanna Nicchiarelli)
16)MONICA ساخته آندرئا پالائورو (Andrea Pallaoro)
17) NO BEARS (خرس ممنوع) ساخته جعفر پناهی (Jafar Panahi)
18) ALL THE BEAUTY AND BLOODSHED ساخته لائورا پیوترس(Laura Poitras)
19)A COUPLE ساخته فردریک وایزمن (Frederick Wiseman)
20) THE SON ساخته فلورین زلر (Florian Zeller)
21) LES MIENS ساخته روخاری زم
22) LES ENFANTS DES AUTERS ساخته ربکا زلوتسکی
شروط لازم برای شرکت کردن در جشنواره فیلم ونیز:
1) آثاری که پس از ماه سپتامبر ۲۰۲۱ تولید شده اند می توانند در این رویداد مهم ثبت نام کنند.
2) محدودیت نمایش جهانی برای تمام آثار ضروری است، به طوری که هیچ کدام از فیلم ها نباید در اینترنت پخش شده باشند.
3) آثار با مدت زمان کمتر از ۲۰ دقیقه به عنوان فیلم کوتاه و آثار با مدت زمان بیشتر از ۶۰ دقیقه به عنوان فیلم بلند تعریف شده اند.
4) زیرنویس انگلیسی و یا ایتالیایی برای آثار غیرایتالیایی زبان ضروری است.
تاریخچه فستیوال فیلم ونیز:
جشنواره بین المللی فیلم ونیز قدیمی ترین جشنواره فیلم در جهان و یکی از معتبرترین جشنواره ها است. این جشنواره برای اولین بار در سال 1932 و تحت نظارت رئیس جمهور بینال (Biennale)، کنت جوزپه ولپی دی میسوراتا (Count Giuseppe Volpi di Misurata)، مجسمه ساز آنتونیو ماراینی (Antonio Maraini) و منتقد لوچیانو دی فیو (Luciano De Feo) برگزار شد و محبوبیت زیادی به دست آورد، به طوری که به یک رویداد سالانه تبدیل شد.
از سال 1935 به بعد جشنواره فیلم ونیز به رویدادی معتبر تبدیل شد که هر ساله مجموعهای از فیلمهای درجه یک را ارائه میکند و برخی از موفقترین کارگردانان و بازیگران زمان را روی فرش قرمز میآورد.
بعضی از جوایز جشنواره ونیز در سال های قبل
فیلم «جوکر» با الهام از ابر قهرمانان در بخش رقابت به نمایش درآمد و برنده شیر طلایی، برترین جایزه رویداد در سال 2019 شد. سپس دو جایزه اسکار 2020 از جمله بهترین بازیگر مرد و نامزدی بهترین فیلم و کارگردانی تاد فیلیپس ( Todd Phillips ) را برد.
تاد فیلیپس ( Todd Phillips )
نوید محمدزاده برای بازی در فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» در هفتاد و چهارمین جشنواره فیلم ونیز در سال ۲۰۱۷ برنده جایزه بهترین بازیگر مرد شد. این فیلم به تهیه کنندگی علی جلیلوند و احسان علیخانی جایزه بهترین کارگردانی جشنواره را نیز برای برادرش وحید جلیلوند به ارمغان آورد.
جعفر پناهی کارگردان ایرانی در سال ۲۰۰۰ بالاترین جایزه جشنواره فیلم ونیز یعنی جایزه شیر طلایی را برای فیلم داریره «circle» دریافت کرده است.
شیرین نشاط یک هنرمند ایرانی است که در شهر نیویورک زندگی میکند و عمدتا به خاطر فعالیتهایش در فیلم، ویدئو و عکاسی شناخته شده است. شیرین نشاط برنده جایزه شیر نقره ای به عنوان بهترین کارگردان فیلم « زنان بدون مردان » در شصت و ششمین جشنواره فیلم ونیز شده است.
بابک پیامی، کارگردان، نویسنده و تهیه کننده موفق سینما با بیش از 15 سال سابقه در صنعت سینما، برنده جوایز بین المللی متعددی از جمله جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره فیلم ونیز در سال 2001 است. لازم به ذکر است، بابک پیامی فیلم رای مخفی را در جزیره زیبای کیش ساخته است و در سال ۲۰۰۱ به خاطر آن نامزد دریافت شیرطلایی جشنواره فیلم ونیز برای بهترین کارگردانی شده است.
جوایز فستیوال ونیز عبارتند از :
1) شیر طلایی بهترین فیلم (Golden Lion) : جایزه شیر طلایی بالاترین جایزه جشنواره ونیز برای بهترین فیلم است. شیر طلایی در سال ۱۹۴۹ توسط کمیته سازماندهی معرفی شد و اکنون به عنوان یکی از برجسته ترین جوایز صنعت فیلم شناخته میشود. در سال ۱۹۷۰، شیر طلایی دوم به عنوان جایزه افتخاری برای افرادی که سهم مهمی برای مشارکت در سینما دارند، معرفی شد.
2)شیر نقره ای ویژه هیئت داوران : به یک فیلم در بخش رقابتی اهدا میشود. این جایزه در کنار جایزه اصلی، شیر طلایی، جایزه دوم محسوب میشود.
3)اوسلای طلایی (Golden Osella): دو جایزه اوسلای طلایی وجود دارد: یکی برای بهترین مشارکت فنی (فیلمبرداری، موسیقی و..) و دیگری برای بهترین فیلمنامه اهدا میشود.
4)شیر نقره ای بهترین کارگردان (Leone d’Argento): به بهترین کارگردان در بخش رقابتی مسابقه اهدا می شود.
5)جام های ولپی (Volpi Cup): به بهترین بازیگر مرد و بهترین بازیگر زن تعلق می گیرد.
جوایز دیگری نیز وجود دارد که نقش های بازیگری را به رسمیت می شناسند:
6) جایزه مارچلو ماسترویانی: در سال 1998 به افتخار هنرپیشه بزرگ ایتالیایی مارچلو ماسترویانی ((Marcello Mastroianni که در سال 1996 درگذشت برای قدردانی از یک بازیگر نوظهور جوان ایجاد شد.
Marcello Mastroianni
برنامه های ثابت فستیوال ونیز:
رویداد های اصلی :
1) بخش مسابقه (In Competition) : حدود ۲۱ فیلم برای کسب مهمترین جایزه جشنواره یعنی شیر طلایی رقابت میکنند.
2) بخش خارج از مسابقه : (Out of Competition) حداکثر هجده فیلم مهم سال فقط به نمایش گذاشته می شود.
3) افقها (Orizzonti) : فیلمهایی که جدیدترین گرایشها در سینمای جهان را به نمایش می گذارند و توسط استعدادهای جوان ساخته شدهاند در این بخش حضور دارند.
4)کلاسیکهای ونیز :(Venice Classics) مجموعهای از نسخه های ترمیم شده بهترین فیلم های کلاسیک نمایش داده میشود.
5) SCONFINI: حداکثر ۱۰ اثر که معمولا شامل فیلمهای هنری، آثار تجربی، سریالهای تلویزیونی و تولیدهای دیگر میباشند در این بخش ارائه داده میشود.
6) واقعیت مجازی ونیز: (Venice Virtual Reality) حداکثر ۳۰ اثر در بخش های مسابقه و خارج از مسابقه نمایش داده میشود.
بخشهای مستقل و موازی:
1)هفته منتقدان بینالمللی: (International Critics’ Week) حداکثر ۸ فیلم در این بخش با توجه به قوانین موجود انتخاب میشود.
2)روزهای ونیز : (Venice Days) حداکثر ۱۲ فیلم توسط انجمن فیلمسازان ایتالیایی (ANAC) و انجمن ۱۰۰ Autori ارائه میشود.
شیر طلایی دستاورد عمر2022 :
جشنواره ونیز ۲۰۲۲ قصد دارد با اهدای جایزه شیر طلایی دستاورد یک عمر در سال ۲۰۲۲ از نویسنده و کارگردان آمریکایی پل شریدر، این چهره کلیدی سینمای هالیوود جدید تجلیل کند.
Paul Schrader
لازم به ذکر است، جایزه شیر طلایی دستاورد یک عمر، سال گذشته به بازیگر و کارگردان ایتالیایی روبرتو بنینی اهدا شد.
Roberto Benigni