بلاک فرایدی
«بلک فرایدی» یا «جمعه سیاه» یا «حراج جمعه» یکی از اصطلاحات رایج در زمینه مبادله انواع کالا است که ریشه آن به تاریخ 24 سپتامبر 1869 میلادی بر می گردد. بلک فرایدی در واقع از ابتدا به جشنواره خرید مرتبط نبوده و با یک سقوط اقتصادی شروع شد. جمعه سیاه (Black Friday) یا حراج جمعه در آمریکا روز بعد از روز شکرگزاری محسوب میشود. این روز که آخرین جمعه ماه نوامبر است آغاز سنت خرید برای کریسمس به شمار می رود.
حال سوال اینجاست که چگونه یک سقوط اقتصادی سبب شکل گیری بزرگ ترین جشنواره خرید شده است؟ تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا با این رویکرد آشنا شوید.
تاریخچه بلک فرایدی:
اولین بار از اصطلاح “جمعه سیاه” نه برای خریدهای پس از تعطیلات شکرگزاری، بلکه برای بحران مالی استفاده شد. با پایان جنگ داخلی آمریکا به طور خاص، بازار طلای ایالات متحده در 24 سپتامبر 1869 سقوط کرد. دو سرمایه دار بی رحم و ظالم وال استریت، جی گولد (Jay Dick) و جیم فیسک(James Fisk)، با هم کار کردند و تا آنجا که می توانستند از طلای کشور خریداری می کردند، به این امید که قیمت طلا بالا برود و و طلا بصورت انحصاری در دست آنها قرار بگیرد. در روز جمعه ماه سپتامبر، سرانجام توطئه آنها فاش شد و بازار سهام به سقوط آزاد کشیده شد. از گرگهای وال استریت گرفته تا کشاورزهای ساده آمریکایی، همگی ورشکست شدند.
روز شکر گزاری
فروشندگان آمریکایی در آن زمان یک قانون نانوشته داشتند. بر این اساس که خرید عید شروع نمیشود مگر روز بعد از جشن شکر گزاری. به این صورت فروشندگان محصولات خود را در این روز بصورت حراج تبلیغ می کردند. کدام روز؟ روز بعد از روز شکر گزاری. یعنی آخرین جمعه ماه نوامبر.
نخست وزیر وقت آمریکا ، فرانکلین دلانو روزولت از طرف فروشندگان تحت فشار قرار گرفت تا فصل خرید عید را یک هفته به جلو بیاندازد. تصویب این قانون از سوی دولت ها با مخالفت های فراوان روبرو شد. در نهایت با تصویب مجلس در سال 1941 آخرین پنج شنبه ماه نوامبر را به عنوان روز شکر گزاری تصویب شد.
سرانجام در سال 1950 پلیس فیلادلفیا از اصطلاح جمعه سیاه برای توصیف شورش در روز بعد از عید شکرگزاری استفاده کرد. در روز بعد از شکر گزاری افراد از حومه شهر برای خرید هایشان با تخفیف ویژه در پایان سال و برای دیدن مسابقات فوتبال آمریکایی به مرکز شهر حجوم آوردند. روایت ها حاکی از آن است که پلیس از ازدحام مردم وحشت زده بود. آنها نمیتوانستند مانند باقی افراد در جمعه بعد از جشن شکرگزاری استراحت کنند و باید با ترافیک های سنگین و افراد سروکله میزدند. نخستین کاربرد بلک فرایدی بر همین اساس در مجله (Factory Management and Maintenance) عنوان شد. رفته رفته صنف فروشندگان تصمیم گرفتند تا جمعه بزرگ را جایگزین جمعه سیاه کنند که البته این ایده دوام چندانی نداشت.
بلک فرایدی یک حراج جهانی
بلک فرایدی در سال 1980 معنای تازه ای به خود گرفت. فروشندگان مغازه های خود را از اول صبح یا حتی نیمه شب باز می کردند. تخفیفات ویژه ای بر روی محصولات خود می گذاشتند و مردم هم برای اینکه از غافله عقب نمانند در کنار فروشگاه ها اتراق می کردند.
بلک فرایدی در ایران
امروزه در ایران این رسم به شدت مورد توجه قرار گرفته است. فروشگاه های حضوری و البته آنلاین محصولات خود را با تخفیف چشمگیری به مشتریان عرضه می کنند.
بر این اساس شرکت لوتوس هر ساله محصولات خود را برای این رسم جهانی مورد تخفیف قرار می دهد. امسال نیز بر اساس همین رسم تمام محصولات برند لوتوس شامل تخفیف شدند. میتوانید با مراجعه به سایت محصولات لوتوس را با قیمت مناسب خریداری نمایید.