جشن آتش سال 1403

جشن آتش

هر ساله جشن آتش (چهارشنبه سوری) در چهارشنبه پایانی سال به نشانه فرا رسیدن بهار برگزار می شود. قدمت این جشن حداقل به بیش از دو هزار سال قبل می رسد.

جشن با روشن کردن آتش آغاز می شود به طوری که مردم بوته ها و شاخه خشک درختان را در خیابان و پشت بام  آتش می زنند. جایی که مردم در هر سنی جمع می شوند و از روی آتش می پرند. این آتش‌ به معنای سخاوت، رفاقت و نور می باشد. 

برخلاف تصور رایج، چهارشنبه سوری صرفا یک جشن زرتشتی نیست. از زمان تهاجم اعراب، شیوه جشن مردم در حال حاضر دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است. زرتشتیان که نخستین پیشوایان مذهبی ایرانیان بودند، از آنجا که چهار عنصر اصلی طبیعت، آب ، آتش، خاک و هوا را مقدس می‌دانستند. آتش یکی از این چهار مورد است که بیشترین برکات را دارد زیرا پاک کننده است و هرگز آلوده نمی شود به همین دلیل زرتشتیان به آتش اهمیت زیادی می‌دادند. 

جشن آتش سال 1403

چهارشنبه سوری در زمان امپراتوری قاجار

در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار در سال 1800، اسماعیل اصفهانی ریخته ‌گرمعروف  یک توپ بزرگ  معروف به توپ مروارید را ساخت که موضوع چندین افسانه شهری بود. این توپ در میدان ارگ قرار داشت، جایی که تهرانی ‌ها در روز چهارشنبه سوری تا دهه 1920 در آنجا تجمع می کردند.

مادران نیز کودکان بداخلاق و مزاحم را مجبور می کردند تا از زیر بشکه توپ عبور کنند به این امید که این کار باعث رفتار بهتر آن ها شود. افراد دارای معلولیت  و زنان مجرد که همسری بی فرزند یا ناراضی هستند، اغلب روی بشکه می نشستندد یا زیر آن می خزیدند. به محض اینکه توپ مروارید در دهه 1920 به باشگاه افسران ارتش منتقل شد، این سنت  لغو شد.

 لازم به ذکر است، در تبریز دومین توپ مروارید ساخته شده بود. دختران و زنان به مناسبت چهارشنبه سوری دخیل های خود را روی کاغذ یا پارچه ای که روی آن آرزوها و دعاهایشان را نوشته بودند به بشکه می چسباندند. این توپ گهگاه به عنوان پناهگاهی برای فراریان سیاسی و غیرسیاسی نیز عمل کرده است که به دنبال محافظت از مسائل خانوادگی یا فرار از اسارت بودند.توپ مروارید اکنون در لابی ساختمان شماره 7 وزارت امور خارجه در خیابان 30 تیر به نمایش گذاشته شده است.

چهارشنبه سوری در زمان امپراتوری قاجار

چهارشنبه سوری سال 1403 چه روزی است؟

چهارشنبه سوری هر سال ازغروب آفتاب  درآخرین سه ‌شنبه سال تا نیمه ‌شب ادامه دارد. در نتیجه، جشن چهارشنبه سوری هر سال در روز متفاوتی برگزار می‌شود. چهارشنبه سوری امسال برای سه شنبه 22 اسفند ماه سال 1402  برنامه ریزی شده است.

چهارشنبه+سوری

در چهارشنبه سوری، ایرانیان چه می کنند؟

در شب چهارشنبه سوری آداب و رسوم متعددی در شهرهای مختلف ایران رعایت می شود. برخی از محبوب ترین ترین آن ها در زیر ذکر شده است.

پریدن از روی آتش

برافروختن آتش، پریدن از روی آن و گردهمایی در کنار آتش مهم ترین آیین چهارشنبه سوری است که امروزه نیز انجام می شود. مردم برای این مراسم بوته ها و شاخه های خشک درختان را جمع آوری می کنند و آن ها را در خیابان، کوچه ها و حتی بالای ساختمان ها روشن می کنند.

سپس تمام اعضای خانواده با شعار «زردی من از تو، سرخی  تو از من» از روی آتش می پرند. در این تعبیر، به آتش می گوییم که گرما و طراوت خود را به ما ارزانی دارد تا بیماری ها و مشکلات  و رنج های ما را بسوزاند. پس از آن همه دور آتش جمع می شوند تا  آواز بخوانند و برقصند.

همچنین، مردم در شهرهای کردنشین ایران آتش می‌افروزند. در اطراف آتش همه دست به دست هم می دهند و در حال خواندن سرود و رقص کردی هستند. قابل توجه است که امروزه مواد آتش بازی مانند فشفشه و ترقه  در کنار ایجاد آتش و پریدن از روی آن، جلوه های مختلفی را در خیابان ها ایجاد می کنند. همه جا شعله های رنگی و آبشارهای جرقه ای وجود دارد.

پریدن از روی آتش

قاشق زنی در جشن آتش

قاشق زنی یکی از جذاب ترین آیین های چهارشنبه سوری است که هنوز در شهرهای مختلف ایران از جمله اهواز اجرا می شود. شبیه ترفند هالووین اما قدیمی تر است. در این آیین، دختران و پسران جوان در حالی که چادر بر سر دارند، قاشق و کاسه ای به دست می گیرند و به خانه همسایه ها سر می زنند و قاشق ها را در کاسه می کوبند. وقتی صاحبخانه صدای کوبیدن قاشق را می شنود، با عجله به سمت در می رود و کاسه های آن ها را با آب نبات، آجیل یا پول پر می کند.

کوزه شکانی (کوزه سفالی)

شکستن کوزه سفالی یکی دیگر از مراسم بی نظیر چهارشنبه سوری است  که عمدتا در گذشته انجام می شد. ایرانیان  یک تکه زغال که نماد سیاه بختی است، نمک برای دفع چشم بد و سکه های صدقه را در کوزه می ریزند و قبل ازآنکه آن را بشکنند به دور سر خود می چرخانند و در نهایت آن را از پشت بام پرتاب می کنند.

کوزه شکانی (کوزه سفالی)

شال اندازی (شال انداختن)

یکی دیگر از سنت های قدیمی چهارشنبه سوری، شال اندازی نام دارد که در روستاهای مختلف ایران از جمله  همدان و زنجان انجام می شود. در این رسم، جوانان از روسری های رنگارنگ طناب های بلند می بافند. سپس آن را از طریق دودکش به خانه همسایه می فرستند و با چند سرفه شدید توجه صاحبخانه را جلب می کنند.

صاحبخانه به محض دیدن شال چند تکه خوراکی در آن می گذارد. هر هدیه ای معنایی دارد؛ نان نشان دهنده برکت، شیرینی نشان دهنده شادی و انار نشان دهنده باروری است.

شال اندازی (شال انداختن)

غذای جشن آتش

اعضای خانواده هنگام جمع شدن در اطراف آتش، انواع آجیل (معروف به آجیل چهارشنبه سوری) و میوه ها را مصرف می کنند. علاوه بر این، برای جشن چهارشنبه سوری غذاهای بی نظیری در چندین منطقه ایران سرو می شود.

به عنوان مثال، افراد در مناطق مختلف ایران آش رشته یا نوع خاصی از آش سنتی را می پزند. در واقع مردم اگر مریضی در خانه داشته باشند این آش را تهیه می کنند و امیدوارند سال جدید شفای او را به همراه داشته باشد

سخن آخر

شرکت لوتوس در مجله دکوراسیون خود درباره سبک های مختلف دکوراسیون و اصول چیدمان لوازم دکوری منزل مطالب بسیاری نوشته است. اگر به این حوزه علاقه مند هستید پیشنهاد می کنیم به مجله لوتوس سر بزنید و مطالب گوناگون صنعت دکوراسیون را مطالعه نمایید. برند لوتوس تولید کننده صنعتی و تخصصی ساعت دیواری و سایر لوازم دکوراتیو مانند، گرامافون و رادیو، تابلو، ساعت کنارسالنی، میزعسلی، آباژور و … در ایران است. 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *